Blog Debat SDG

Lad os give Danmark et skub!

Der mangler bestemt ikke konferencer, debatarrangementer, oplæg eller workshops, som handler om FN’s udviklingsmål. Der mangler heller ikke buzzwords og klichéer: “Sammen om nye innovative strategiske partnerskaber på tværs af sektorer prik prik prik”.
Klichéer samles som flokdyr, når førende politikere, erhvervsledere, eksperter og  andre meningsdannere skal demonstrere, at de har set stjernen i horisonten.
På den ene side opleves det som konsensus: Danmarks ledende frontfigurer har taget ejerskab over Verdensmålene. Vi bliver konstant bekræftet i mulighederne: Problemer i verden skal konverteres til nye forretningsområder.
Omvendt opleves det som billige ord på dåse, når de  mange uforpligtende skåltaler bliver gentaget år efter år. Det bliver nerveløst, når variationen begrænses til en tematisering og synet af en ny key-note speaker.
Der er grund til at tale Verdensmålene op i positive vendinger. Men det kræver meget mere end det, hvis verdens største projekt, Verdensmålene for bæredygtig udvikling, ikke kun skal være overtræksbukser til en CSR-afdeling, elastisk pyntegrønt, der camouflerer de vanlige hyldevarer.
Hvis Danmark virkelig skal gå forrest og vise verden, hvad der er brug for, hvordan vores samarbejdskultur og innovationskraft kan omsættes til brugbare, effektive løsninger, så er det ikke nok med konferencer, der er iscenesat for konferencens egen skyld. Vi kommer ikke langt med fætter-/kusinefester og floskler i skåltalerne. Vi skal også turde at lægge pænheden væk, lægge svesken på disken og gøre op med angsten for at sige noget, som andre kan være uenige i.
Verdensmålene repræsenterer i sin helhed en helt ny måde at tænke på, se verden på, forstå vores berettigelse som virksomhed eller organisation, drive nye forretningsområder. Der er tale om en omstilling. Det er ikke nice-to-have, det er need-to-have. Der er behov for noget kynisme og et skub!
Det vil gøre ondt, det vil formentlig også bløde. Men det er den vej, vi skal gå – hvis vi skal blive bedre!

Comments